חושבות.ים על לימודים אקדמיים ואין לכםן מושג מה? קבלו סכמה פרקטית ופשוטה.
- irisginzburg
- 5 ביוני 2023
- זמן קריאה 3 דקות
עודכן: 7 ביוני 2023
ישבתי היום עם אשה צעירה שיודעת שהיא תעשה תואר ראשון, יש לה כיוון אבל היא יודעת שחסרים לה ידע ופרספקטיבה. היא אוהבת אמנות וגרפיקה, ויוצרת מילדותה.
אם היה לה המון כסף, היא הייתה לומדת אמנות, זה ברור. אמא שלה אמנית והיא יודעת איך זה להיות כזו. אבל היא רוצה להתפרנס יפה, וצריכה לבנות עתיד פרקטי. לכן הגיעה אלי, ואנחנו דיברנו על האספקטים המקצועיים והכלכליים של תארים אקדמים שונים.
התשובות שנתנה לשאלון ההכנה, הבהירו שיש לה יכולות גבוהות בהרבה תחומים, כולל יצירתיות כמובן. אין לה קשיי ריכוז או למידה, או בעיה עם סמכות. הבהרנו את מטרת הפגישה - היא רוצה להתחיל ללמוד עוד שנה וחצי, ויש לה עכשיו זמן גם ללמוד לפסיכומטרי, ללמוד אולי דברים נוספים, כדי שתוכל לקבל החלטה ולהירשם ללימודים בעוד שנה.
מעבר לאמנות, היא אוהבת הסטוריה ואזרחות וגם לעשות מחקר. בעצם מה שהיא מאוד אוהבת הם תהליכים, להבין אותם לעומק, ובעיקר תהליכים שקשורים לקבוצות של אנשים על פני זמן. חינוך ועיסוק אינטנסיבי עם אנשים היא פחות אוהבת. כששאלתי על תחומי העניין הקצת יותר עסקיים/מקצועיים שלה קלטתי שהיא לא יודעת הרבה. טבעי סה"כ. הלימודים בתיכון לא מכינים לכלום, והשירות הצבאי או הלאומי יכולים לתת המון אבל גם אז בפרספקטיבה מאוד צרה.
שרטטנו סכמה גדולה של העולם העסקי, של מבנים ארגוניים וסוגים של תפקידים. היה כייף ממש. כל דבר היתרגם אצלה מיד למשהו שהיא בעצם מכירה מפעילות כזו או אחרת. גם התברר שיש לה ראייה מערכתית מצוינת, יכולת לעבוד ולתקשר עם רוב בני האדם, ושהיא מאוד מאוד אוהבת ללמוד, בכל מדיום אפשרי. עבודה בתחומים כמו עיצוב יכולה להיות בכל סוגי הארגונים ובכל הסקטורים. עבודה כאדריכלית למשל תהיה במקומות הרבה יותר ספציפיים.
אחרי שעה וחצי, היינו מוכנות להתחיל לדבר על לימודים אקדמים. גם כאן היינו זקוקות לסכמה כללית. אז פתחנו את האתר של אוניברסיטת תל אביב. למה דוקא אותה? כי אני מכירה קצת יותר טוב מהאחרות, אבל יכולנו באותה מידה גם לפתוח אתר של מוסד אקדמי אחר. עלתה סכמה די פשוטה, הלכנו לפי פקולטות.
מדעי החברה (וניהול)
מדעי הרוח
משפטים
מדעים מדויקים
מדעי החיים ורפואה
הנדסה
אמנות
נכון יש גם מדעי המוח, במקרה הזה לא התעמקנו כי היה ברור שלא רלוונטי לה.
מחקנו את המדעים המדויקים, מדעי החיים, הרפואה והמשפטים. התעמקנו במדעי החברה והרוח, בנוסף כמובן על האמנות. שם בעצם יושבים תחומים שיכולים לעניין אותה וגם להיות כאלו שיתנו לה בסיס מקצועי להמשך הדרך. תוך כדי השיחה גם עלה שהיא אוהבת גרפיקה ממוחשבת, כולל זו של סרטים ומשחקי מחשב, אבל שהיא לא התקרבה מעולם לכתוב קוד. יש נגיעה בכל התחומים האלו במסגרת החוגים השונים.
עברנו על מבנה של תואר, השנה הראשונה עם היסודות, השנה השניה עם הקורסים המתקדמים והתחלת הבחירה והשנה השלישית. הבנו שהשנה הראשונה יכולה להיות משותפת לתארים שונים, ושגם יש ערך בלימוד קורסי המבוא בפני עצמם, להשכלה כללית, ואולי גם כדי לקבל החלטה אם הכיוון מעניין או לא. הבנו שתואר כמו אדריכלות יכול להיות עם דגש כמותי הנדסי או יכול להיות יותר "רך", תלוי איפה לומדים אותו.
אם לסכם, השתמשנו בסכמה הזו כדי להבין יותר טוב את עולם הלימודים האקדמיים. הסכמה כמובן כללית ופשטנית - זו דרכן של סכמות, אבל היא גם מאוד פרקטית. במקרה הזה מה שהיה חסר זו פרספקטיבה, ומצאנו דרך להסתכל על העולם האקדמי באופן כללי, "מלמעלה".
ראינו עוד כמה פיסות אינפורמציה חשובות:
אפשר לעשות תואר דו חוגי שמשלב תחומים די שונים.
יש תכניות מצוינות שמאפשרות שילובים עוד יותר יצירתיים.
אפשר לעשות תואר באוניברסיטה טובה בחו"ל, אבל להיות רוב הזמן בארץ כי לימודים אונליין קיימים כבר בכל מקום.
יש הבדלים בין מוסדות אקדמים באיכות התארים וההתמחויות, וכן בפתיחות והאפשרות לשילובים שונים. בפוסט אחר אגיד כמה מילים על היחס לתלמידים.
ההימור שלי הוא שהאשה המוכשרת והסקרנית הזו תעשה תואר דו חוגי ותמשיך אחר כך לתארים מתקדמים.
היא קיבלה הרבה שיעורי בית, אבל כאלו שהיא אוהבת כי כולם קשורים בלמידה מסוגים שונים. למידה לפסיכומטרי, גם של כמה קורסים בקורסרה, וגם ללכת למיטאפים ולהצטרף לקבוצות אונליין של אנשים בתחומי העיצוב, למשל.
בערב קיבלתי ממנה הודעה ובה היא כבר חוקרת אתרים של אוניברסיטאות אחרות ומוצאת תארים שמאפשרים גם תואר דו חוגי בשני מוסדות שונים. מ.ש.ל. 🙂
הנה דוגמה לתחומים באוניברסיטה העברית. יש דימיון לא' תל אביב.

Comments